Istuin kuluneella viikolla yliopiston kirjastossa. Luin, miten muinaiset arvonsa tuntevat kreikkalaiset eivät mielellään itse lukeneet. Lukemisessa oli heidän mielestään kyse vallankäytöstä: tekstin kirjoittaja vie lukijan aikaa ja käyttää häntä välineenä ajatustensa levittämiseen. Ei kovin huomaavaista, ja siksi Sokrates ei kirjoittanut.
Sitten kuvioon tuli kolme häiriötekijää. Yksi blondi ja kaksi ristiveristä. Olisin voinut etsiä hiljaisen lukusalin, mutta takamukseni istui loistavasti hyvänmuotoiseen, punaiseen nojatuoliin, enkä halunnut nousta. Niinpä annoin itseni tulla häirityksi, lukea samaa lausetta yhä uudestaan, kun parin pöydän päässä istuvat tyttäret puhuivat kovaan ääneen kissoistaan. Tyttö vieressäni huokaili turhautuneena. Toiset sulloivat korviinsa mp3-kuulokkeita. Sokrateen hengessä ajattelin, että keskusteleminen on aina hyvästä, ja kaivoin omat tulppani esiin.
Kreikkalaisen poikarakkauden lisäksi mietin, eivätkö kissaihmiset ymmärtäneet häiritsevänsä muita. Vai eivätkö he välittäneet siitä? Eikö heitä häirinnyt se, että kaikki kuulivat heidän asiansa? Millaisia ihmisiä he oikein olivat?
Itsevarmoja, ainakin sillä hetkellä ja siinä seurassa. Välinpitämättömiä. Heitä ei kiinnostanut, mitä muut ajattelivat heidän rupattelustaan tai ripuloivista pennuistaan. Suunsa avatessaan he tuskin miettivät, mitä voivat sanoa ja millaisen kuvan muut heistä saisivat.
Minulla ei ole sellaista itsevarmuutta. Ensimmäisellä kirjallisuustieteen luennolla täällä esittelimme itsemme, ja kaksi tyttöä sanoi haluavansa kirjailijaksi. Jos minä haluaisin kirjailijaksi, en uskaltaisi kertoa sitä kenellekään. Pelkäisin, että minulle naurettaisiin, sillä eihän kenestä tahansa tule kirjailijaa. Nolostuisin naiviuttani, jos suunnitelma ei toimisi. Ja miten ihmiset lukisivat tekstejäni? On paljon helpompaa sanoa haluavansa vaikka opettajaksi. Tai jopa lakimieheksi, luulisin. Niiden tyttöjen täytyy todella uskoa itseensä.
Mutta ei minulla ei ole myöskään sellaista välinpitämättömyyttä tässä suhteessa. Jos joudun puhumaan puhelimeen junassa, yritän lopettaa, ja jos kuuntelen ämppäriä, säädän äänenvoimakkuuden niin, ettei musiikki varmasti kuulu vieressä istuvalle.
Ehkä vähän säikkyä. Mutta en halua vahingossakaan olla kuin se tyttö, joka torstaina seisoi takanani Junipin keikalla. Hän piti ystävälleen esitelmän José Gonzálezin ihanasta äänestä antamatta sille äänelle lopulta ollenkaan tilaa. Vaihdoin paikkaa.
Kirjastossa kukaan ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään. Istuimme ja ärsyynnyimme. Ennen kuin lähtivät lounaalle, kissanaiset päättivät hetken vielä ahertaa ryhmätyönsä parissa. Yksi luki kysymyksen. Toinen pohti asiaa hetken ja kysyi sitten: "Alltså vad betyder 'ambivalens' egentligen?" Ah, voisin tällä parin tunnin kokemuksella kertoa.